Böyle olur, CHP'nin genelgesi!

Türkiye genelinde, birçok büyükşehir ve ilin belediyesi, artık CHP'li isimlerin elinde..

Özellikle emeklilerle ilgili, EYT sorununun çözümü sonrasında maaşların düşük kaldığı algısı, AK Partili seçmenin sandığa gitmemesini, CHP'li adayların kazanması sonucunu doğurdu.

Mazeret değil, gerçek bu!

CHP'li isimlerin önceki dönemlerdeki başkanları ne idi ki, şimdi yenileri ne olsun

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deste deste avroları, balya balya dolarları izah etti mi ki, şimdi yeni başkanlar da, benzerlerine imza atmasın..

Ekrem İmamoğlu, aile şirketi gerçekte ciddi bir faaliyeti olmadığı halde, kendisi de son 5 yıldır zaten belediye başkanı olması hasebi ile ticaret yapmamış, özel iş kotarmamış olması gerekmesine rağmen..

Nasıl olup da, malvarlığının kalemlerinin hiçbirisinde eksilme olmadan, üç villaya sahip bir şirketi aldı, izah edilmedi ki, şimdi diğer belediye başkanları da, benzer suistimallere imza atmasın..

Ki, o üç villanın değeri 50 milyon dolar..

Emeklilerin 10 bin TL'sinden, asgari ücretlinin 17 bin 2 TL'sinden bahsetmiyoruz..

"50 milyon dolar"lık malvarlığı artışından bahsediyoruz..

Ve bu artışın izah edilmesi noktasında, bir cümlelik açıklama tenezzülünde bile bulunulmadığından bahsediyoruz..

Her şeye rağmen, CHP'nin yeni belediye başkanlarının dikkat etmeleri hususunda uyarıda bulunduğu genelgedeki maddelere bakalım..

Genelgede deniliyor ki:

"Kamu ihalelerinin açık ihale usulüyle yapılmasına özen gösterilir. Pazarlık ve doğrudan temin usulleriyle yapılan ihaleler şeffaf şekilde internet üzerinden düzenli olarak kamuoyuna açıklanır."

Olaya buradan başladıklarına göre, bu pilav daha çok su kaldırır..

Hangi devirde kaldınız, CHP'nin üst tabakası

Bu genelgede belirttiğiniz hususlar, yıllardır ilkesizce eleştirdiğiniz "İhale Kanunu'nda 190 defa değişiklik yapıldı" dediğiniz mevzuatta yıllar önce zaten vazgeçilmez olarak belirlenen ilkeler..

Daha ağırını söyleyeyim..

Genelgeniz, kanundan daha geri..

Kanun, "kamu ihalelerinin açık ihale usulü ile yapılmasına özen gösterilir" demiyor..

Ne özeni

Ne göstermesi

Kanun 5. maddesinde açık açık, "Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir."

"Temel usül" denilen bir usulü, CHP "özen gösterilir" diyerek, sanki farklı bir uygulama yapılması mümkünmüş gibi, yumuşatıyor..

CHP genelgesinde başka bir uyarı:

"Farklı istekliler tarafından karşılanması mutat olan muhtelif işler bir ihalede toplanmaz; eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünerek ihaleye çıkılmaz."

Öyle bir algı oluşturuluyor ki, sanki kanun böyle bir duruma müsaade ediyor da, CHP dürüstlük yapıp, "kanunun izin verdiği bu uygulamaya siz rağbet etmeyin" diyor..

Yok böyle bir şey..

Kamu İhale Kanunu'nun 5. maddesinde şu hüküm var:

"Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez."

Kanunu almışlar, genelgeye yazmışlar.

Bunu da "dürüstlük, hassasiyet" diye yutturmaya kalkıyorlar..

CHP genelgesinden başka bir madde:

"Yasaya uygun şekilde doğrudan teminle karşılanacak ihtiyaçlar için en az 48 saat önce belediyenin internet sitesinde veveya ilan tahtasında duyuru yapılır."

Oysa, "AK parti iktidara gelir gelmez, İhale Kanunu'nu değiştirerek, müeahhitlere alan açmak için ihale kanunu değiştirerek işe başladı" diyerek saldırdıkları değişikliklerden birisi de bu..

2003 yılında kanunda değişiklik yapılıp, bakın 13. madde ile ne emredilmiş:

"1) Yaklaşık maliyeti .... yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az yedi gün önce ihalenin ve işin yapılacağı yerde çıkan bir gazete ve bir internet haber sitesinde, ilan edilerek duyurulur."

Hatta iki yıl önceki, hani bunlar diyorlar ya, "Müteahhitler lehine 190 defa değişiklik yapıldı" diye..

İşte o değişikliklerden iki yıl öncekinde de, bakın hangi madde getirilmiş:

"(Değişik fıkra: 13102022-741827 md.) İhalenin yapılacağı yerde gazete çıkmaması veya internet haber sitesi yönetimi bulunmaması hâlinde ilan, aynı süreler içinde Basın İlân Kurumu İlanPortalındayayınlanır.

İdareler, yukarıda belirtilen zorunlu ilânların dışında işin önem ve özelliğine göre ihaleleri, uluslararası ilân veya yurt içinde çıkan başka gazeteler veya yayın araçları, bilgi işlem ağı veya elektronik haberleşme (internet) yolu ile de ayrıca ilân edebilir. Ancak, uluslararası ilân yapılması halinde yukarıda belirtilen asgarî ilân sürelerine oniki gün eklenir."