Yumuşama mı dediniz

İşte yumuşama! Buyurun:

"Son dönemlerde ayyuka çıkan Arapça alerjisinin gerisinde de aynı hastalıklı zihniyet vardır. Açık söylüyorum, bunların derdi ne Türkiye'dir ne Türkçedir. Bunlar içlerindeki marazı ve nefreti sürekli birilerine yönelterek egolarını tatmin etmeye çalışan zavallılardır. Yurtseverlik, ülkemize sığınan mazlumlara zulmetmek değildir."

Bu sözler, 7 Mayıs 2024 tarihindeki kabine toplantısından sonra Erdoğan'ın yaptığı konuşmadandır. Muhalif siyasetçi ve medya mensuplarının tam da "yumuşama mı normalleşme mi" diye değerlendirmeler yaptığı sırada Cumhurbaşkanının sözleri bunlardır: Hastalıklı zihniyet, maraz, egolarını tatmin, zavallılar

İşte size normalleşme! Arapça tabelalara karşı çıkarsanız, sığınmacıların ülke için tehlike olduğunu söylerseniz alacağınız en yumuşak, en normal cevaplar bunlardır. Sözlerin başında başka yumuşak ifadeler de var: Beşinci kol elemanları, başıbozuk güruh, lümpen ırkçılık, radikal faşizm

Konuyu biraz değiştirelim.

Bazı insanlar ağacın ağaç, çiçeğin çiçek, aslanın aslan, sırtlanın sırtlan olduğunu bir türlü fark edemiyorlar. Saydığım nesnelerin üzerine "Bu bir ağaçtır, bu bir çiçektir" yazsanız da durum değişmiyor. Hatta o nesneler dile gelip "Ben aslanım, ben sırtlanım" deseler de durum değişmiyor.

İnsanlarımıza nasıl anlatsak ki dört duvarı, çatısı, kapısı ve pencereleri olan şey bir evdir; gıdaklayan, iki ayağı olan, kanadı olduğu hâlde yükselip uçamayan canlı tavuktur.

Kim bilir kaç yıllık gözlemlerden ve yaşanmışlıklardan sonra hâlâ bazı varlıkların, nesnelerin, insanların değişmeyen yönlerini görememek için ne demeli, bilmiyorum. Ben de belki göremeyen insanların görememe özelliklerini fark edemiyorum.

Evet değişmeyen şey değişimin kendisidir ama canlılardaki yapılar ne kadar girift olursa onlardaki değişim de o kadar geç oluyor. Memelilerdeki mutasyonlar yüz binlerce, milyonlarca yıllık zaman dilimlerinde gerçekleşmiştir.

İnsanoğlu da bir memeli türüdür ve genetik kodları kolay kolay değişmez. Kibir gibi, kin gibi, intikam duygusu gibi özelliklerin değişmesi, iyiye doğru evrilmesi çok zordur.