Bir meslektaşım anlatıyor:
"İlkokul öğretmeni hayat bilgisi, sosyal bilgiler, fen bilimleri, matematik, Türkçe derslerini okutur. Bakanlık ders kitaplarına bağlı kalmaya çalışırım. Olur, olmaz konularda kitaplara ters düşmek istemem. EBA'dan görseller izletirim.
Dördüncü sınıfta Fen Bilimleri dersi var, konu canlılar. Kitap şöyle yazıyor:
Canlılar ikiye ayrılır:
Bitkiler
Hayvanlar
Öğrencinin biri el kaldırdı.
-Söyle yavrum, dedim.
-Öğretmenim canlılar ikiye mi ayrılır
-Kitap yazıyor ya
-Öğretmenim biz canlı değil miyiz
-Canlıyız.
-Burada insan yazmadığına göre biz hayvan mıyız
Çocuklara sordum:
-Biz hayvan mıyız yahut hayvan soyundan mıyız
-Hayvan değiliz.
Bir öğrenci açıklama yaptı:
-Hayvanlar okumaz, okula gitmez, kitap yazmaz, konuşmaz.
-Hayvan geçmişi düşünmez, geleceği tasarlamaz, dedi bir başka öğrencim.
EBA'yı açtık, orada da insan türüne yer verilmemiş. İnsanları hayvan türü olarak ele almış kitap.
-Çocuklar, kitap bu konuyu eksik bırakmış. Canlılar üçe ayrılır: Bitkiler, hayvanlar, insanlar, yazın dedim. Konuyu kapattım.
O gün bugün şaşkınım. İlkokul çocuğunun düşündüğünü Milli Eğitim Bakanlığı kitabı yazarları düşünemiyor mu Milli Eğitim Bakanı bas bas bağırıyor:
-TÜRKİYE YÜZ YILI EĞİTİM MÜFREDATI hazırladık
Halkının 95'i Müslüman olan bir ülkede hazırlanan Türkiye yüz yılı müfredatı bu mu
Meslektaşımı teselli edemedim. Aynı bilgi "Türkiye Yüzyılı Eğitim Müfredatı"na uygun olarak yazılan Biyoloji 9'da da tekrarlanıyor.
Eskiden olsa şöyle derdim:
"Fen bilimleri kitapları yabancı yazarlardan tercüme ediliyor. Karanlık aydınların aşağılık kompleksi yüzünden tercümeler Batılı ateist yazarlardan yapılır, İsaac Newton, Descartes, Pasteur, Prof. Francis Colin, Prof. Antony Flew gibi inanan bilim adamları görmezden gelinir. Batılı ülkelerde bilim adamları ile din adamları uzun yıllar kavga etmişler. Sonunda August Comte, Charles Darwin gibi dinle kavgalı bilim adamlarının bakış açısı fen bilimlerine hâkim olmuş. Darwin, Galileo Galile, Karl Marks, August Comte gibi bilim adamları kilise ve din düşmanı.
İslam tarihinde bilim adamı-din adamı kavgası yok. İslam kitaba dayanır, kendisi bilimdir, ilim öğrenmeyi, âlim olmayı emreder. İbni Sina, Farabî, Ali Kuşçu, Birunî, Akşemsettin, Cezerî, el-Cabir gibi âlimler hem fen hem din bilimlerinde öncü. MEB ateistlerin etkisinde. Sivil toplum örgütleri bu konuda kamuoyunu aydınlatmalı, ders kitabı yazarları inançlı bilim adamları arasından seçilmeli."
MEB, Türkiye Yüz Yılı Eğitim Modeli Hazırladı. Milli, manevî, ahlakî, insanî değerlere bağlı, medeniyet kurucusu ve sürdürücüsü nesiller yetiştirmek istediğini beyan etti.
Bilimsel olmadığı için MEB, Darwin teorisini fen kitaplarından çıkarttı.
Yeni yazdırılan kitaplarda eskiden olduğu gibi ulu orta "doğa yaptı, kendiliğinden oldu, doğanın canlılara yaptığı sürpriz" gibi ifadeler kullanılmıyor.
MEB yazarları kale önünde epeyce top çeviriyorlar, bir türlü gol atamıyorlar.