Üstüne Prof. Dr. Fakiye Özsoysal'ın hazırladığı ve Mitos Boyut tarafından yayımlanan Cumhuriyetin 100. Yılında Tiyatromuz Üstüne değerli bir kaynak kitap olarak buluşuyor okurla. Kitapta;
Ayşegül Yüksel'in "Cumhuriyetin 100. Yılında Tiyatromuz", Dikmen Gürün'ün "Erken Cumhuriyet Döneminde Tiyatronun İşlev ve Yönelimleri", Nihal Kuyumcu'nun "Bourdieu'nun Habitus Kavramı ve 1935'ten Bu Yana Çocuk Tiyatromuz", Zehra İpşiroğlu'nun "Gülmecenin Eleştirel Gücü", Metin Balay'ın "Türkiye'de Bertolt Brecht Algısı Üzerine Düşünceler ve Bir Öneri", Arda Öztürk'ün "Türkiye'de Politik Tiyatro", Duygu Seda Tomru'nun "Parçalardan Bütüne, Çokluktan Birliğe Tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAI)", Elif Candan'ın "Cumhuriyet Dönemi Kadın Oyun Yazarlarına Feminist Eleştirel Yaklaşımlar" ve Fakiye Özsoysal'ın "Feminist Dramaturji ve Oyunlarımız" başlıklı yazıları yer alıyor.
ÇALIŞMA SÜRECİNİN GELİŞİMİBöyle bir kitap hazırlama düşüncesinin gelişimine dair şunları söylüyor Fakiye Özsoysal: F.Ö.- Bu tür çalışmaların öncüsü olan, değerli hocalarımız tiyatromuzun Cumhuriyetin ilanından sonraki yolculuğunu, Cumhuriyetin 50. yılı, 60. yılı ve 75. yılında hazırlamış oldukları kitaplarında kapsamlı bir arşivleme, betimleme, değerlendirme, görüş, düşünce ve analizleriyle zenginleşmiş halde kayıt altına almışlardı. Onların kitaplarını tiyatro tarihimizin akademik düşünceyle beslenmiş tanıklıkları ve belgeleri olarak okumaya, tiyatro araştırmaları ve tiyatro eğitiminde kaynak kitaplar olarak kullanmaya devam ediyoruz. Hocalarımızın öncüler olarak açtığı bu yoldan ilerleyerek, Cumhuriyetimizin 100. yılında tiyatromuzun yolculuğunun nasıl ilerlediğini bu kitapla kayda geçirmek, mirası devam ettirmek istedim.
Bu sözler beni yıllar öncesine götürüyor; öğrencileri olmaktan her zaman onur duyduğum Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Kürsüsü hocalarıma; başta Prof. Dr. Melahat Özgü olmak üzere Prof. Dr. Metin And, Prof. Dr. Özdemir Nutku ve Prof. Dr.