Montella, bir sorun var

Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 öncesi son hazırlık maçını Polonya ile oynadı. Şampiyona öncesi oynanan dört hazırlık maçında biri penaltıdan iki gol atabilen ve 9 gol yiyen Türkiye'nin en büyük probleminin gol yollarında olduğu ortaya çıktı.

Vincenzo Montella'nın tercih ettiği net santraforsuz sistem, hazırlık maçlarında gol yollarında sıkıntı yaşamamıza neden oldu. Sürekli hareket halindeki üç hücum oyuncusu, bitiricilikleri ile ön plana çıkan isimler değil... Bu nedenle Türkiye, pozisyon bulsa da gol atmakta zorlanıyor.

Adana Demirspor'da benzer bir sistemi benimseyen ve başarılı olan Montella'nın, Milli Takım'da çözmesi gereken en büyük sorun bu gibi görünüyor. Ceza sahası içinde çoğalamayan bir takım görüntüsünde Türkiye... Bu sistemde orta saha oyuncularının savuma arkalarına daha fazla koşu yapmaları gerekiyor.

Polonya maçında Hakan Çalhanoğlu, Salih Özcan ve Orkun Kökçü'nün ceza sahasına uzak oynamaları, beklerin hücuma yeterli desteği verememeleri sistemi tıkayan handikaplar olarak göze çarpıyor. Ferdi Kadıoğlu'nun dönüşüyle biraz daha işlevsellik kazanması beklenen santraforsuz sistemde yine de orta sahanın ortasındaki oyuncuların savunma arkasına koşu yapmaları şart...

Eğer Montella bu soruna bir çare bulmazsa, Türkiye için EURO 2024 erken sona erebilir.

Belki tek defansif orta sahalı, diğer iki orta sahanın hücuma biraz da destek vermeleri ile sıkıntı çözülebilir. Milli Takım'ın vazgeçilmezlerinden olduğunu Polonya maçında gösteren Arda Güler'in de ilk 11'e monte edilmesiyle gol yollarında daha etkili bir Türkiye izleyebiliriz. Barış Alper Yılmaz ve Kenan Yıldız da ileri üçlüde mutlaka yer almaları gerektiğini gösterdiler.